Karpalni kanal oziroma zapestni prehod se nahaja na prehodu podlakti v dlan in sam po sebi ne predstavlja izvora večjih težav. Če pa predel preobremenjujemo s ponavljajočimi se gibi, lahko s tem povečujemo pritisk na mediani živec, kar se hitro kaže v različnih neprijetnih občutjih. 

Tovrstne težave imenujemo sindrom karpalnega kanala, ki je danes ena od najpogostejših poklicnih bolezni. Najpogosteje prizadene fizične delavce, ki delajo s težkimi stroji, računalničarje, strojepiske, frizerje, delavce za tekočim trakom in vse tiste, ki pri svojem delu opravljajo ponavljajoče se gibe.

Za sindrom karpalnega kanala je odgovorno prepletanje različnih dejavnikov

Karpalni kanal je ena izmed več anatomskih ožin v našem telesu, skozi katere potekajo živci. V tem primeru gre mediani ali sredinski živec, ki oživčuje dobršen del dlani in prste, razen mezinca. Za sindrom karpalnega kanala ni vedno razlog preobremenjenost, ampak gre lahko za prepletanje različnih dejavnikov.

Med njimi so genetsko podedovan zmanjšan karpalni kanal, ženski spol, ponavljajoča se nepravilna gibanja v zapestju, zakrčenost nekaterih mišic, revmatoidni artritis, prekomerna telesna teža, sladkorna bolezen in še marsikaj drugega. Če želimo sindrom karpalnega kanala hitro in učinkovito pozdraviti, potem je bistveno poznavanje njegovih simptomov.

Najpogostejši simptomi sindroma karpalnega kanala

Eden od prvih znakov sindroma karpalnega kanala je neprijeten občutek in blago mravljinčenje v dlani. V časih boste občutili omrtvičenost in otrdelost dlani in prstov, ki je bolj izrazito ponoči in zjutraj. Ker je moteno oživčenje določenega dela dlani in prstov, se lahko pogosto zgodi, da ne občutite pravega oprijema, zato vam predmeti lahko padajo iz rok.

Šele ob stopnjevanju težav se pojavi bolečina, ki seva v podlaket, nadlaket in v rame. Na mestu karpalnega kanal pa se lahko pojavi tudi oteklina. Odlašanje v tem primeru ni smiselno, zato nemudoma obiščite zdravnika, ki bo sindrom karpalnega kanala ustrezno diagnosticiral.