Staranje je zapleten proces, ki ga najhitreje prepoznamo po kožnih spremembah na obrazu. Poleg gubic in povešene kože, je ena od takšnih najpogostejših sprememb tudi povešenost vek. Ta je največkrat posledica atrofije tkiv v veki in v takšnem primeru je blefaroplastika edina možna rešitev.

Povešene veke ne predstavljajo težave zgolj zaradi videza, ampak lahko močno omejijo tudi vidno polje očesa. Zato se vse več ljudi odloča za korekcijo vek, saj velja blefaroplastika za popolnoma varen kirurški poseg. Z njeno pomočjo lahko pričakujemo tako izboljšan videz kot tudi delovanje očesa, ob zelo nizkemu tveganju za komplikacije.

Kako poteka postopek blefaroplastike?

Pri blefaroplastiki se odstrani odvečna koža in mišica, ali pa se zmanjša bodisi prestavi podkožno maščobo na predelih med obrvmi in trepalnicami ali pa na območju med trepalnicami in licem. Da je blefaroplastika strokovno opravljena, jo mora izpeljati oftalmolog oziroma očesni zdravnik, ki je usposobljen za operacijo blefaroplastike.

Takšno korekcijo vek se običajno opravi ambulantno v lokalni anesteziji, na željo pacienta pa lahko tudi v splošni anesteziji. Nad zgornjo ali spodnjo veko se opravi kratek rez, odstrani odvečno maščevje ali pa se ga prerazporedi na mesta, kjer so vrzeli. Bolečina po posegu je minimalna, šivi pa se odstranijo po 4-7 dneh.

Ali so pri blefaroplastiki možna tveganja in drugi zapleti?

Najpogosteje se po posegu pojavita oteklina in modrica. Najučinkoviteje ju preprečimo oziroma zmanjšamo s hlajenjem, ki se začne takoj po posegu in se nadaljuje doma. Zaradi otekline imate lahko prvih nekaj dni občutek napetosti v očeh, kar pa ne pomeni, da je blefaroplastika nevarna.

Ob pravilno izbrani in strokovno izvedeni tehniki so zapleti zelo redki. Izjemoma lahko blefaroplastika povzroči bakterijsko okužbo, ki se zdravi z antibiotiki, na koži ob šivih pa se lahko pojavijo bele ciste, ki so popolnoma nenevarne in se jih lahko brez težav prebode.