Termovizija je lahko zelo uporabna na marsikaterem področju. Eno izmed takšnih področij je lahko lov. Veliko lovcev lovi ponoči, saj čez noč gozd tako rekoč oživi z različnimi živalmi, ki lovijo in se hranijo ponoči, saj je takrat bolj varno. Ker pa je ponoči seveda tema, si lovec pomaga z termovizijo. Gre za posebne vrste optiko, katera deluje tako, da zazna toploto. S tem lahko torej vidimo ponoči in sicer tako: živali in ostala živa bitja, zaradi notranjih procesov, ki se odvijajo v našem telesu, so toplejša od okolice v naravi. Človek ima povprečno telesno temperaturo nekje okoli 36 do 37 stopinj Celzij, kar je bistveno več, kot jih ima okolica ponoči. Živali pa imajo tako po navadi še višjo telesno temperaturo. Termovizija pa vroče predmete »obarva« z rumeno ali oranžno-rdečo barvo, odvisno od toplote. Torej rumena barva pomeni nekaj zelo vročega, rdeča malo manj. Okolica, ki pa je mrzla, pa se obarva modro in vijolično. Termovizija pa je zelo natančna, torej lahko skozi to optiko vidimo natančne oblike in obrise recimo živali. Termovizija lovcu pride tudi v korist, če želi ponoči nastaviti kamere in ujeti slike živali. Ker je tema, mu navadna kamera ne bi pomagala, bliskavica pa bi živali preplašila. Zato je tudi tu uporabna termovizija. 

Tudi vojska uporablja neko vrsto termovizije, kadar imajo vojaki razne misije v temi. Da se bolje znajdejo in vidijo kar se da dobro, uporabljajo optiko termovizije, vendar v nekoliko drugačni obliki in načinu funkcionalnosti. Takšni optiki se s tujko tudi reče »night vision«. 

Z termovizijo je mogoče tudi zaznati napake na raznih električnih naravah. Zaradi bodisi prebijanja elektrike, lahko na neki napravi ali varovalki prebija zelo veliko količino elektrike, torej bi nas taka napetost lahko ubila. Zato je prenevarno, da bi sami ugotavljali, kje sploh prebija. Tako pa lahko vzamemo kamero ali optiko s termovizijo, ter pogledamo, saj bo na območju, kjer prebija elektriko, kamera pokazala živo rumeno barvo, saj se pri temu sprošča ogromno toplote.

Termovizija je lahko zelo koristna na raznih področjih