Oblikovanje in pa obdelovanje železa in drugih trših kovin je lahko zelo zapleten in pa težak proces. V osnovi imamo več različnih možnosti za obdelovanje kovin. To so kovanje, kjer se kovino segreje na visoko temperaturo, nato pa jo s kladivom obdeluje in oblikuje. Nato imamo še žaganje, vrtanje, brušenje in pa tudi razna orodja kot so laser in plazma, s katerimi lahko natančno izreže kovino v željeno obliko. 

Tukaj pa nastane problem, ko imamo nekoliko tršo kovino, recimo titan, ali pa kovino, katero smo že strdili z raznimi metodami hitrega ohlajanja kovine. Rešitev za to pa je proces, kateri se imenuje elektroerozija. Gre za postopek, kjer uporabimo elektrode, katere proizvedejo tako velike količine energije, katera bo nato odstranjevala vrhnje plasti kovine in jo tako oblikovala. 

Tehnologija prihodnosti za obdelovanje kovin je elektroerozija

Pomembno pa je, da se pri elektroeroziji kos železa, na kateremu delamo, ne dotika iskre. Zato pa se uporabi še tekočino, ki bo delovala kot izolator in se bo nahajala med kovino in pa elektrodo oziroma iskro, katera obdeluje kovino. 

Uporaba pa je zelo razširjena. V vseh večjih industrijah, ki se ukvarjajo z razno izdelavo orodij ali pa oblikovanjem kovin, se uporablja elektroerozija. To pa zato, ker elektroerozija omogoča večkratnost izdelkov, kar omeni, da bomo z istim postopkom lahko dobili več izdelkov, kateri bodo iste kvalitete kot prvi. S tem se lahko prihrani ogromno denarja za menjavo in vzdrževanje orodja uporabljenega za to oblikovanje. 

Poleg tega je natančnost tudi velik del elektroerozije. To pa zato ker lahko s tem postopkom dosežemo veliko bolj natančne končne izdelke, kot bi jih z drugimi metodami obdelave kovin. Prav tako se lahko elektroerozija uporabi za obdelavo trših kovin, katere druge metode ne bi morale efektivno obdelati. 

Ravno zaradi teh razlogov, je elektroerozija zelo revolucionaren postopek, kateri nam je zelo olajšal oblikovanje raznih trdnih kovin in je tako omogočil izdelavo bolj podrobnih in natančnih izdelkov.