Kompostniki so sila priljubljeni med vrtičkarji. A še preden se lotijo takšnega procesa, je dobro premisliti, kje je za kompost najboljši položaj. Ker večina organskega materiala za kompostiranje prihaja z vrta, je najbolje, da se lega izbere v neposredni bližini. Tako bodo pripravljeni komposti lahko tudi na preprostejši način dostavljeni nazaj na vrt.

Ker pa zelo veliko organskih odpadkov prihaja tudi iz samega gospodinjstva, je dobro razmisliti o postavitvi kompostnika med hišo ter vrtom. Seveda morajo biti kompostniki biti tudi občasno zaliti. To je še posebej pomembno v toplem in sušnem obdobju. To pomeni, da je dobro, če imate blizu komposta na razpolago tudi vodo.

Za kompostnik je najbolj dobrodošel polsenčni položaj

Kar pa se tiče samega položaja sonca, je najbolje, da so kompostniki postavljeni na polsenčni položaj. Takšna lega omogoča, da toplota sonca lahko precej hitreje pospešuje proces razgradnje. Kljub temu pa lahko prevelika količina sončnih žarkov in toplote izsuši kompost.

Tla, kamor se postavljajo komposti, morajo biti rahla ter dobro odcedna, sicer bi v nasprotnem primeru lahko zadrževanje blage povzročalo ožganine, prav tako tudi slabe vonjave komposta. Pred postavitvijo komposta pa je treba tla nujno očistiti, predvsem je treba odstraniti ves plevel. Na sploh so komposti praviloma postavljeni na mesta, ki niso prav dobro vidna očem. Paziti pa morate, da ni postavljen direktno ob ograjo. Okoli kupa je dobro pustiti vsaj meter in pol prostora.

Kaj predstavljajo tridelni kompostniki

Za vse, ki se kompostiranja lotevate izjemno resno, pa so odlična izbira tridelni kompostniki, ki so narejeni iz treh skrinjic iz lesa, ki so brez dna. Skrinjice so praviloma postavljene druga ob drugo. Najbolje pa je, če se sprednji del takšnega kompostnika da odpreti, ker je kompost zato veliko lažje prenašati.

V prvi zabojnik lahko odlagate svež odpadni kuhinjski ter vrtni material. Ko se ta zabojnik povsem napolni, počakajte nekje do 10 dni. Nato ves material prenesite v drugi zabojnik in vsebino temeljito premešajte. Počakajte deset dni, nato vsebino prenesite v tretji zabojnik. V tem delu se kompostiranje konča. Na voljo so torej različni kompostniki.