Vam je artroza kolena znan pojav? Morda zanj prvič slišite. Pomembno vlogo pri tovrstni težavi igra predvsem starost, kljub temu pa je pojav lahko značilen tudi za mlade ljudi. Za nekatere je tovrstna artroza tudi gensko pogojena, za druge pa predstavlja posledico poškodbe ali morda celo posledico prekomerne telesne mase.

Seveda je artroza poznana tudi pod imenom artritis. A ne glede na poimenovanje gre za vrsto zdravstvenega stanja, pri katerem se obrabi naravno oblazinjenje med samimi sklepi. Po domače povedano: obrabi se hrustanec. Kadar pride do takšnega pojava, kosti sklepov pričnejo drgniti ena ob drugo, in to z manj absorpcijskim učinkom hrustanca. Drgnjenje pa seveda povzroča neprijetne bolečine, prav tako je značilna še togost in ne nazadnje tudi zmanjšanje sposobnosti samega premikanja.

Za koga je artroza kolena še posebej značilna

Artroza je torej ena od najpogostejših oblik artritisa. Kljub temu da se torej tovrstne težave lahko pojavljajo tudi pri mlajši generaciji, pa je tveganje toliko večje za vse osebe, ki so starejše od 45 leta. Znano je, da za tovrstno boleznijo trpi manj kot 10 % populacije, najpogosteje pa je seveda prizadet prav kolenski sklep. Dejstvo pa je, da je artroza kolena in artroza na sploh precej bolj pogosta pri ženskah kot pri moških.

Možni vzroki za artrozo kolena

Kot smo že omenili, je najpogostejši vzrok, da se pojavi artroza kolena, starost. V resnici lahko prav vsak med nami eventuelno do neke mere trpi zaradi takšnega pojava. Vsekakor pa so znani določeni dejavniki oziroma faktorji, ki lahko vplivajo na nastanek tudi v mladosti.

Eden od možnih vzrokov je torej tudi telesna masa. Teža povečuje pritisk na prav vse sklepe, še posebej pa seveda na kolena. Vsak dodatni kilogram pravzaprav pomeni 3 do 4 kilograme na naša kolena, kar pa seveda še zdaleč ni tako malo. Poleg starosti in teže izjemno pomembno vlogo igrajo še dednost, spol, ponavljajoče se poškodbe in zagotovo bi se še kaj našlo.