Verjetno vsi dobro veste, da so akumulatorji posebne baterije škatlaste oblike, v katerih je shranjena električna energija v kemični obliki. Če ne drugega, pa ste o njih zagotovo slišali takrat, ko ste morda na lepem obstali na cesti ali pa zjutraj niste mogli zagnati motorja avtomobila.

Popolnoma jasno je, da vozila brez akumulatorjev ne bi mogla funkcionirati, zato je njihovi izbiri potrebno nameniti posebno pozornost. Ni vseeno, kakšen akumulator boste izbrali za svoje vozilo, saj se le ti razlikujejo predvsem po svoji moči in zasnovi. Vedeti je potrebno, da so si akumulatorji za avtomobile, kmetijsko mehanizacijo in tovornjake med seboj popolnoma različni.

Kakšna je funkcija akumulatorjev?

Kot smo že zapisali, si akumulatorje predstavljamo kot nekakšno posodo, v kateri je v kemični obliki shranjena električna energija. Ta je potrebna za zagon vozila, brezhibno delovanje luči in drugih sistemom v vozilu. V primeru, da na vozilu pustimo prižgano luč, je velika verjetnost, da se bo akumulator izpraznil.

Verjetno se sprašujete, kdaj je potrebno zamenjati akumulator? Praksa je pokazala, da akumulatorji v novih avtomobilih ob normalni rabi v povprečju dočakajo šest do sedem let, v rabljenih pa štiri do pet.

Izbira pravega akumulatorja

Poleg tega, da izberete pravo moč in velikost akumulatorja, je najbolj groba delitev akumulatorjev na startne in ciklične. Na startne naletimo v avtomobilih in motornih vozilih, medtem ko so ciklični akumulatorji značilni za navtiko in solarne sisteme.

Kadar imamo v mislih avtomobilske akumulatorje je še vedno veliko takšnih, ki jih je potrebno vzdrževati. Vse pogosteje pa jih nadomeščajo sodobnejše verzije, ki ne zahtevajo vzdrževanja. Njihove plošče so izdelane iz zlitine svinca in kalija, zaradi česar so bolj trdni, odporni proti koroziji, manjša pa je tudi poraba vode kot pri prejšnjih. Zagotovo pa so najboljši akumulatorji tisti, katerih datum izdelave je čim manjši.