Zelo dolgo me je sedaj že zanimalo, kaj pomeni izraz, ki sem ga enkrat slišal na delu, ko sem delal v proizvodnji, kjer smo oblikovali in obdelovali želelo. No ta izraz pa je bil cnc. Zdel se mi je zelo zanimiv, zato sem se odločil, da se doma malo pozanimam okoli tega izraza, da bi videl kaj zares pomeni.

Tako pa se je izkazalo, da je cnc v bistvu Computer Numerical Control, kar pomeni računalniško numerično vodenje. Nato pa sem videl, da se ta cnc uporablja predvsem za rezanje, oziroma razne rezalnike, saj jih lahko tako računalniško vodimo. To pa je potem postalo veliko bolj smiselno, saj imamo na delavnem mestu tudi tak rezalnik, ki se uporablja za rezanje večjih kosov železa in nam prihrani ogromno časa. No kot pa se je izkazalo, pa ravno ta deluje na sistem cnc, torej ga vodi računalnik.

Tako pa sem ugotovil, da je tehnologija cnc v bistvu zelo potrebna na takšnemu delavnemu okolju, saj lahko prihrani kar nekaj časa pri delu. To pa zato, ker je uporaba tega sila enostavna. Večina takšnih kosov, ki se morajo serijsko izrezati, se naredi v velikem številu. To pa pomeni, da moramo za cnc napisati zgolj en program, ki bo imel šablono izreza, nato pa moramo le dati material na rezalnik, ter počakati, da ga ta izreže. Ko pa je to konec, pa lahko na rezalnik damo že nov kos železa, ter ponovimo postopek.

Cnc je bistveno orodje v raznih tovarnah

Med samim časom, ko rezalnik reže, pa ni potrebno, da bi bili zraven, tako da lahko delamo kaj drugega, kar nam na koncu tudi prihrani kar nekaj časa, ter smo lahko tako veliko bolj produktivni in naredimo veliko več. Zato pa je cnc tehnologija uporabljena v vsakem takem delu, kjer se obdeluje in izrezuje kovino ali pa les, saj je to preprosto zelo dobro in pa učinkovito orodje.